Het is 8 uur 's ochtends. De koffie pruttelt en het theewater staat op. De ontbijttafel staat klaar en het wachten is op de kinderen die broodjes zijn gaan halen in de supermarkt. Even later komen ze terug en iedereen schuift aan tafel. Heerlijk ontspannen ontbijten we met elkaar. Er is geen haast, want we hebben tijd zat. De kinderen hoeven immers pas om 10 uur klaar te staan voor de zeilles. Hopelijk staat er vandaag een beetje wind, want ze kennen inmiddels de eerste beginselen van het zeilen en om overstag oefeningen te kunnen doen is het wel prettig als er wat wind staat. In ieder geval wordt er voor vandaag een afwisseling van zon en wolken voorspeld. Insmeren met zonnebrandcreme dus!

2011-04-30 301Na het ontbijt stapt Steyn gauw achter de Wii om even een spelletje Mario Kart te doen. Voor hem is dit ontspanning. De andere kinderen spelen nog wat rond het huisje en maken zich dan klaar voor de zeilles. Het verzamelpunt voor deze zeillessen, verzorgd door zeilschool de Twirre, is circa 100 meter van ons huisje verwijderd. Tegen tienen gaan we met z'n allen er even heen om te zien hoe de kinderen opgehaald worden. Na een "veel plezier en succes" worden ze met rubberbootjes naar de pontons midden op het water gebracht waar de Optimist zeilbootjes al klaar liggen. Vanaf deze pontons krijgen de kinderen uitleg hoe de zeilboot te besturen en vanaf hier maken ze ook de eerste meters op het water.

Wij keren ondertussen terug naar het huisje om een bak koffie te drinken. Er is nog wat oranjekoek van de verjaardag van gisteren over, dus die laten we ons goed smaken. Het is nu even heerlijk rustig, dus Wim gooit een hengeltje uit. Vooral als je met beschuit vist vang je in dit water regelmatig een visje. Jelly oppert even later om met de motorboot (we hebben de hele week een motorbootje gehuurd) een stukje te gaan varen. Kunnen we mooi even bij de kinderen kijken en daarna zien we wel waar we heen gaan. In dit gebied is het overal mooi. We hoeven pas om 1 uur terug zijn omdat dan de zeilles afgelopen is.

We zijn inmiddels het water van de buitenplaats afgevaren en varen nu op het Earnewaldster Wiid. Hier zien we meteen de pontons van de zeilschool. De kinderen zijn bezig om een vierkant parcours om uitgezette boeien te varen. Ze moeten hierbij regelmatig overstag. We varen er heel voorzichtig om heen en zijn zo in staat om een paar mooie foto's te maken.Even later varen we verder en gaan linksaf via de Fokkesleat richting De Veenhoop. Halverwege slaan we rechtsaf en gaan zo via wat smalle slootjes tussen de rietvelden door. Het is hier een afwisseling van smalle sloten en kleine tot grotere meren. Veel planten staan in bloei wat het allemaal tot een prachtig geheel maakt.

2011-04-30 221

Na wat omzwervingen door De Alde Feanen, zoals dit gebied heet, zijn we tegen eenen weer terug bij het huisje en zodoende net op tijd om de kinderen van de zeilles te halen. Tijdens de lunch, we zitten inmiddels buiten, zitten ze vol verhalen. Het was spannend, intensief, leuk en leerzaam. De boterhammen gaan er dan ook goed in.

Na de lunch wordt er bepaald wat we 's middags zullen doen. Arjen en Thijs willen graag nog een keer op de surfplank. Er staat inmiddels een lekker windje, dus de omstandigheden zijn goed. We maken ons er dan ook klaar voor. Jelly gaat met Steyn een stukje wandelen en een paar anderen stappen op de fiets om de surf verrichtingen vanaf de dagrecreatieplaats te gade te slaan. We hebben alleen voor de kinderen fietsen mee hoeven nemen want bij het huisje horen twee fietsen voor volwassenen.2011-08-22 445

Het surfen gaat al goed. Wim hoeft niet meer mee in het water om het voor te doen. De jongens kunnen het nu (in drie middagen!) al een beetje zelf en hebben alleen nog aanwijzingen vanuit de motorboot nodig. Na twee uur zijn ze echter moe en gaan we gauw terug naar het huisje. Daar gaan de jongens gauw onder de douche. Even later stappen ze schoon en fris het terras weer op.

We zitten inmiddels aan een kop thee of koffie. De kinderen hebben deze week ook al enige hengelervaring opgedaan en gaan vissen. Heerlijk dat dat kan zo uit je eigen tuin. Het valt echter niet mee om een visje aan de haak te slaan.

De barbecue is inmiddels klaar gezet en Jelly haalt de BBQ-pakketten op van de supermarkt op de camping. Erg handig dat je daar in het hoogseizoen van 8 tot 20 uur terecht kunt. Tegen zes uur zitten we met elkaar in een heerlijk zonnetje te barbecueen. Gelukkig hoeven we na afloop niet af te wassen want het huisje beschikt over een afwasmachine. Het schoonmaken van de barbecue en ander barbecue gerei is al genoeg werk na afloop.

De kinderen willen voor 't naar bed gaan nog even met het motorbootje op stap. Van ons mag dat als ze voorzichtig zijn en niet onder het bruggetje door gaan. Ze komen dan niet op groot water. Het is de twee oudste jongens wel toevertrouwd om met het motorbootje op stap te gaan. Menno moet echter wel een zwemvest aan want die kan nog niet heel goed zwemmen.

2011-08-22_306

Na een half uurtje komen ze terug en wordt het voor de jongsten tijd om te gaan slapen. Menno en Steyn mogen nog even in het bubbelbad, maar daarna gaat Menno echt naar bed. Steyn, Dorien en Marije mogen even langer op blijven, maar gaan dan ook slapen. Ze hebben veel beleefd vandaag en morgen is er weer zeilles.

Alle kinderen slapen vannacht op de grote slaapkamer boven want pake en beppe logeren een paar nachtjes en die slapen op de kleine slaapkamer boven.

Het loopt tegen negen uur. Buiten wordt het fris en daarom gaan we naar binnen. We kijken nog een poosje TV en praten de dag onder het genot van een wijntje nog even door. Daarna is het ook voor ons bedtijd.